Interreligieuze ontmoeting moslims en christenen

02 - April - 2013

‘ Wat geloven zij? ‘

Gespreksavond voor moslims en christenen.

In Goes en omstreken leven christenen en moslims samen. Wij wonen in elkaars buurt, zien elkaar op straat en onze kinderen gaan naar dezelfde school. Maar hoeveel weten we van elkaar? Wat doen we met de informatie die we krijgen via de media? We hebben te maken met eerlijke interesse en respect maar helaas ook met vooroordelen, discriminatie en onbegrip. De gespreksavond is bedoeld om elkaar beter te leren kennen en om nader tot elkaar te komen. We eten met elkaar en er is muziek en zang. Tijdens de avond gaan we met elkaar in gesprek over ons geloof en onze geloofsgewoonten. Er is gelegenheid om vragen te stellen aan de panelleden. En we zoeken samen naar manieren van vreedzaam samenleven in onze regio. Medewerking wordt verleend door aanhangers van de beide godsdiensten. De avond wordt georganiseerd door Stichting Variant Goes met subsidie van de gemeente Goes.

Datum; vrijdag 13 april 2018 Plaats; De Cirkel van Gors, Beukenstraat 58, Goes Zuid

Programma van 18.00 tot 21.45 uur

Programma:
– Maaltijd ( halal ),
– opening door wethouder van der Reest
– Sufi muziek door ‘ Gökkuşağı ‘ uit Rotterdam
– panelleden vertellen over hun geloof
– pauze, tijd voor islamitisch gebed
– vragenronde
– optreden van surinaams gospelkoor ‘ Maranatha ‘ uit Amsterdam

Van harte welkom! Toegang gratis.

Goes Internationaal 2016

01 - May - 2016

Goes Internationaal was dit jaar wederom een groot succes! De studenten van Scalda-Zeeland gingen op wereldreis en maakten nader kennis met andere nationaliteiten en culturen. De studenten waren verdeeld in groepen van ongeveer 10 personen. Elke groep bezocht drie verschillende activiteiten.

De activiteiten waren:

Vehbi:
Vehbi is een vluchteling uit Kosovo. Hij vertelde over zijn eigen jeugd, zijn komst naar Nederland en hij maakte een vergelijking tussen de maatschappij in Nederland en in Kosovo.

Khalid Rasoul en Luc Willem:
Khalid Rasoul is een gevluchte Koerdisch Irakese kunstenaar, Luc Willem is coördinator van VluchtelingenWerk de Bevelanden. Khalid vertelde over zijn achtergrond als gevluchte Koerdische kunstenaar, over de Koerdische cultuur en over de huidige situatie in Koerdistan. Luc verzorgde de inleiding met verwijzing naar VluchtelingenWerk en een workshop waarin de leerlingen vijf zaken benoemden die ze wilden meenemen op hun vlucht en ze maakten een tekening met het thema vlucht en vrijheid.

Dansschool Janvier:
We werden ondergedompeld in de wereld van Salsa. De instructeur zorgde voor een leuke communicatie met de deelnemers. Iedereen danste er met de heupen vrolijk op los en er werd veel gelachen met elkaar.

COA/ AZC Goes:
Dit jaar mochten we een kijkje nemen binnen in het AZC. We hebben veel informatie gehad over de werkwijze en gang van zaken binnen het AZC. We hebben een aantal bewoners gezien en gesproken. Daarnaast kregen we ook een grote rondleiding zowel binnen als buiten op het terrein. Er was zelfs een mogelijkheid om binnenin een woning te kijken hoe de bewoners daar dagelijks hun leven in doorbrengen. Als laatste mochten we een kijkje nemen bij de vrouwengroep die druk bezig waren met het repareren en maken van allerlei soorten kleding. Het was één grote gezellige boel en we werden hartelijk ontvangen door de dames.

De Wereldwinkel & Babylon Bazar:
In de Wereldwinkel kregen we een rondleiding door de winkel met uitleg over de diversiteit aan producten. De groep werd opgesplitst in twee groepjes, zodat de groep kleiner was voor uitleg en er producten konden worden gezien. Er werd verteld over waar de producten werden gemaakt, door wie en de bijbehorende culturen.
In de Babylon Bazar was het een moment van vrije inloop waar we naar binnen konden gaan en even rondkijken. De diversiteit aan voedingswaren in een vrij kleine winkel is overweldigend.

De Moskee:
In de moskee werden we hartelijk ontvangen. We kregen een rondleiding door het gebouw. In de eerste ruimtes waren er lokalen waar er ook les gegeven kon worden. Achterin was het gebed zaal, hiervoor moest eerst de schoenen worden uitgedaan en weggelegd worden in de daarvoor bestemde schoenenkast. De gebedszaal was indrukwekkend. Op het eerste gezicht ruim en met een net tapijt. Als je kan voorstellen hoe het dan is met 400 man op een drukke dag, dan is het wel aardig krap!
Na de rondleiding werd er koffie, thee, of iets fris aangeboden met koekjes en truffels.

Georganiseerd door Alexandra van der Horst en Jessie Capello

Goese Scalda-studenten gingen “internationaal“ en verdiepten zich in andere culturen.

15 - May - 2013

Op donderdag  28 maart jl gingen  ruim 200 studenten van de opleidingen Welzijn en Zorg op pad om nader kennis te maken met andere culturen. Deze activiteit was georganiseerd door Stichting Variant Goes in samenwerking met docenten van Scalda Goes. Stichting Variant Goes stelt zich ten doel de integratie tussen culturen te bevorderen en deze educatieve activiteit paste  goed binnen deze doelstelling.

Elk groepje van ong. 15 à 20 studenten bezocht (onder begeleiding van een docent)  3 verschillende programma-onderdelen. Deze waren: Bezoek aan de moskee, bezoek aan het antidiscriminatiebureau, bezoek aan een dansschool  voor het leren dansen van de salsa, bezoek aan de wereldwinkel of aan de Poolse winkel. Er waren op diverse plaatsen lezingen /workshops over  vluchteling zijn, over slavernij, over Turkije en over kunst en andere culturen. Daarnaast gaf de Stichting nurses on tour voorlichting over hun werk in de strijd tegen malaria.

Studenten en docenten keken terug op een interessante, geslaagde middag.