Goes Internationaal 2016

Goes Internationaal was dit jaar wederom een groot succes! De studenten van Scalda-Zeeland gingen op wereldreis en maakten nader kennis met andere nationaliteiten en culturen. De studenten waren verdeeld in groepen van ongeveer 10 personen. Elke groep bezocht drie verschillende activiteiten.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”45″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”Show as slideshow>” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
De activiteiten waren:

Vehbi:
Vehbi is een vluchteling uit Kosovo. Hij vertelde over zijn eigen jeugd, zijn komst naar Nederland en hij maakte een vergelijking tussen de maatschappij in Nederland en in Kosovo.

Khalid Rasoul en Luc Willem:
Khalid Rasoul is een gevluchte Koerdisch Irakese kunstenaar, Luc Willem is coördinator van VluchtelingenWerk de Bevelanden. Khalid vertelde over zijn achtergrond als gevluchte Koerdische kunstenaar, over de Koerdische cultuur en over de huidige situatie in Koerdistan. Luc verzorgde de inleiding met verwijzing naar VluchtelingenWerk en een workshop waarin de leerlingen vijf zaken benoemden die ze wilden meenemen op hun vlucht en ze maakten een tekening met het thema vlucht en vrijheid.

Dansschool Janvier:
We werden ondergedompeld in de wereld van Salsa. De instructeur zorgde voor een leuke communicatie met de deelnemers. Iedereen danste er met de heupen vrolijk op los en er werd veel gelachen met elkaar.

COA/ AZC Goes:
Dit jaar mochten we een kijkje nemen binnen in het AZC. We hebben veel informatie gehad over de werkwijze en gang van zaken binnen het AZC. We hebben een aantal bewoners gezien en gesproken. Daarnaast kregen we ook een grote rondleiding zowel binnen als buiten op het terrein. Er was zelfs een mogelijkheid om binnenin een woning te kijken hoe de bewoners daar dagelijks hun leven in doorbrengen. Als laatste mochten we een kijkje nemen bij de vrouwengroep die druk bezig waren met het repareren en maken van allerlei soorten kleding. Het was één grote gezellige boel en we werden hartelijk ontvangen door de dames.

De Wereldwinkel & Babylon Bazar:
In de Wereldwinkel kregen we een rondleiding door de winkel met uitleg over de diversiteit aan producten. De groep werd opgesplitst in twee groepjes, zodat de groep kleiner was voor uitleg en er producten konden worden gezien. Er werd verteld over waar de producten werden gemaakt, door wie en de bijbehorende culturen.
In de Babylon Bazar was het een moment van vrije inloop waar we naar binnen konden gaan en even rondkijken. De diversiteit aan voedingswaren in een vrij kleine winkel is overweldigend.

De Moskee:
In de moskee werden we hartelijk ontvangen. We kregen een rondleiding door het gebouw. In de eerste ruimtes waren er lokalen waar er ook les gegeven kon worden. Achterin was het gebed zaal, hiervoor moest eerst de schoenen worden uitgedaan en weggelegd worden in de daarvoor bestemde schoenenkast. De gebedszaal was indrukwekkend. Op het eerste gezicht ruim en met een net tapijt. Als je kan voorstellen hoe het dan is met 400 man op een drukke dag, dan is het wel aardig krap!
Na de rondleiding werd er koffie, thee, of iets fris aangeboden met koekjes en truffels.

Georganiseerd door Alexandra van der Horst en Jessie Capello

Geplaatst in Educatieve activiteiten, Nieuws.