GOES is Internationaal 2012

In Goes wonen mensen uit verschillende landen met verschillende culturen.
Variant is een groep mensen die werk wil maken van integratie in de gemeente Goes. De groep bestaat uit mannen en vrouwen met verschillende kleuren,verschillende geloven en verschillende politieke opvattingen.

Variant droomt van een samenleving waarin mensen met al hun verschillen betrokken zijn bij de plaats waar ze wonen. Natuurlijk kunnen we dat niet van de ene op de andere dag bereiken. Als we elkaar eerst accepteren en respecteren kunnen we ook samen leren leven:Samenleven doe je met elkaar!

Integratie komt van twee kanten.
Als we bang zijn voor elkaar, als we elkaar niet kennen, wordt het nooit wat.

Variant werkt samen met het ROC-Zeeland in het project Goes Internationaal. In dit project gaan de leerlingen nader kennismaken met andere nationaliteiten/culturen. Docenten maken een indeling voor de groepen, die ieder 3 van de ondergenoemde activiteiten zullen bezoeken.

Het project vindt plaats op donderdag 29 maart 2012

De activiteiten:

 1. 1 Anti Discriminatie Bureau, Stationspark 29c, Goes

  We worden op dit bureau ontvangen en krijgen van alles te horen over wat discriminatie is en vooroordelen eigenlijk zijn.
  Wat doet het Anti Discriminatiebureau eigenlijk?

 2. 2 Birgül, in het ROC-gebouw, Goes

  Birgül houdt o.a. een verhaal over haar eigen jeugd in Turkije ,vertelt waarom ze naar Nederland is gekomen en hoe het is om een immigrant in Nederland te zijn. We horen over haar motivatie om bij het Ouders Informatie Punt (O.I.P.) te werken en welke activiteiten het O.I.P. aanbiedt aan allochtone vrouwen.

 3. 3 De Wereldwinkel, Waterstraat 1, Goes

  In de wereldwinkel zie je de producten uit de landen waar sprake is van eerlijke handel. (Fair Trade).Er wordt uitleg gegeven over eerlijke handel-leefbaar loon-eerlijke prijs. Met deze uitleg wordt duidelijk wat het doel is van de Wereldwinkels in Nederland.

 4. 4 Verhalenverteller Vehbi in’t Beest, Beestenmarkt, Goes

  Vehbi is een vluchteling uit Kosovo.Hij neemt jou in zijn verhaal mee naar zijn eigen jeugd,en hij maakt een vergelijking tussen de maatschappij in Nederland en in Kosovo:
  Hoe zit het met vrijheden,discriminatie……………..
  Toen Vehbi 22 jaar was,is hij naar Nederland gevlucht. Luister naar zijn persoonlijke verhaal.

 5. 5 De moskee aan de A.Joachimikade , Goes

  We brengen een bezoek aan de moskee in Goes en maken op deze manier nader kennis met de islam. Misschien heb je al eerder iets gehoord over Ramadan,suikerfeest en Mekka,maar er is meer om over de islam te vertellen.

 6. 6 Over Slavernij en Surinaamse cultuur, lokaal in ROC-gebouw, Bessestraat 4, Goes

  De grootste groep allochtonen in Nederland zijn mensen die afkomstig zijn uit Suriname of die een relatie hebben met dat land. Een eeuwenoude band die dat land met Nederland verbindt,is ontstaan doordat Nederlanders door slavenhandel grote belangen kregen in dat land.Wat weten wij eigenlijk over de Surinaamse cultuur? Waarin verschilt deze van de Nederlandse cultuur?
  Meneer Stegelich neemt je mee in zijn verhaal.

 7. 7 Restaurant Istanbul, Magdalenastraat 5, Goes

  Güler vertelt over Turkije, over het verschil in leef- en eetgewoonten tussen Nederland en Turkije en zij vertelt over familietradities. Jullie gaan zelf een Turkse lekkernij maken en proeven

Geplaatst in Archief.